Algemeen | 18 maart 2022

Spannende vogeltijden

Spannende vogeltijden

Het zonnetje is terug, het landschap kleurt weer groen en onze gevederde vrienden denken nog maar aan één ding. Wij kunnen dus van heerlijk lenteweer genieten met vrolijk en enigszins dringend getsjirp op de achtergrond. Als wederdienst gunnen we die flierefluiters maar best wat privacy.

Het broedseizoen is aangebroken. Meer zelfs;  de vroege vogels zijn al een paar weken volop hun voorbereidingen aan het treffen. En het kan nog tot augustus duren eer de laatbloeiers er klaar mee zijn. Dat komt onder meer doordat er wel wat soorten zijn die meer dan één legsel proberen groot te brengen voor het broedseizoen erop zit. Dat is zeker geen overbodige luxe, want het broedseizoen is ook een kwetsbare periode.

De heren showbeesten

Een goed voorbeeld daarvan zijn de blauwborst en rietgors, twee soorten die je in de Sparc gebieden wel eens kan spotten. Als het broedseizoen aanbreekt, ruilt de mannelijke rietgors zijn ietwat saaie winterkleed voor een suave zwarte kap met witte halsband. Het blauwborstje is heel het jaar door een kleurrijke verschijning. Maar als hij een partner wil opscharrelen, haalt hij nog wat meer toeren uit in de lucht om zijn verenkleed extra in de verf te zetten. Ze zingen er ook allebei op los en brengen hun serenade nog het liefst van op het topje van een rietstengel of struik. Bescheidenheid is iets voor wintermaanden.

Kwetsbaar nest

Maar zowel de blauwborst als de rietgors maken hun nest op of net boven de grond, waardoor ze bijzonder op hun hoede moeten zijn voor roofdieren en andere gevaren. Dan hebben ze ongeveer twee weken nodig om hun eitjes uit te broeden en nog eens een tiental dagen voor de jongen kunnen vliegen. Als ze in die periode verstoord worden door roofdieren, loslopende honden (technisch gezien ook roofdieren) of onvoorzichtige wandelaars, kan een nest helemaal verloren gaan.

Een gewaarschuwd mens

Daarom is het zo belangrijk dat je, zeker tijdens het broedseizoen, je verantwoordelijkheid als natuurliefhebber serieus neemt. Blijf op de wandelpaden, hou je hond aan de leiband en jezelf aan de afspraken die er in een natuurgebied gelden. Je vindt die steevast op een infobord aan de ingang of op de website van Natuur en Bos. En als een natuurgebied tijdelijk afgesloten is, weet dan dat wij daar zelf ook de voordelen van zullen plukken. Want een geslaagd broedseizoen betekent weer meer kleur, muziek en stuntpiloten in de lucht voor volgende lente.

Gerelateerd